Nielegalna fabryka kebabów odkryta przez policję, zabezpieczono 1,5 tony mięsa

Nielegalna fabryka kebabów odkryta przez policję, zabezpieczono 1,5 tony mięsa

Oddział policji specjalizujący się w zwalczaniu przestępczości gospodarczej z Bydgoszczy dokonał nalotu na posesję, na której prowadzono nieuprawnione działania polegające na produkcji mięsa do kebabów. Skutkiem tej interwencji była konfiskata 1600 kilogramów gotowego produktu oraz 200 kilogramów surowego mięsa, które najprawdopodobniej miało być przeznaczone do dalszego przetworzenia.

Funkcjonariusze z Komendy Miejskiej Policji w Bydgoszczy, którzy skupiają swoje działania na przeciwdziałaniu przestępstwom gospodarczym i korupcji, ustalili, że w jednej z miejscowości podbydgoskich z dużym prawdopodobieństwem prowadzona jest nielegalna produkcja mięsa do kebabów.

Po przybyciu na miejsce, zastali kobietę, która kroiła surowe mięso. Produkt ten został odnaleziony w plastikowych pojemnikach umieszczonych na stole i na podłodze. Przy sprawdzaniu chłodni funkcjonariusze znaleźli dodatkowe 1600 kilogramów zamrożonego mięsa oraz około 200 kg surowego. Oszacowana wartość wszystkich produktów wynosiła około 70 tysięcy złotych.

Podczas akcji towarzyszył policjantom Powiatowy Lekarz Weterynarii. Wynikało z jego wiedzy, że dana firma nie posiadała stosownego pozwolenia na prowadzenie działalności związanej z produkcją mięsa do kebabów w tym miejscu. Mięso to nie posiadało oznaczeń weterynaryjnych, nie było badane pod kątem bezpieczeństwa, a co za tym idzie, nie miało wyznaczonej daty przydatności do spożycia. Fakt ten potwierdzał, że mięso to było produkowane nielegalnie.

W tej sprawie policjanci rozpoczęli śledztwo dotyczące wprowadzania do obrotu produktów pochodzenia zwierzęcego w sposób sprzeczny z rodzajem działalności określonej dla danego podmiotu w rejestrze prowadzonym przez powiatowego lekarza weterynarii. Postępowanie jest nadal prowadzone, a jego wyniki pokażą kto i jakie poniesie konsekwencje prawne.